13 Nisan 2022 Çarşamba - 22:22

Oscar Ödül Törenine damga vuran hastalık: Alopesi Areata

Oyuncu Will Smith’in 94. Oscar Ödül Töreni’nde eşi Jada Pinkett Smith’in alopesi areata (saçkıran) hastalığı ile alay eden komedyen Chris Rock’a attığı tokat, hala konuşulmaya devam ediliyor. Pekiyi alopesi areata nasıl bir hastalık? Nedenleri neler? Tedavisi var mı? Tüm bu soruların cevaplarını uzmanlar paylaştı.

Oscar Ödül Törenine damga vuran hastalık: Alopesi Areata

Dermatoloji Uzmanı Dr. Onur Çapkan Alopesi areata ( saçkıran) hastalığının 40 yaş altı kişilerde görüldüğüne dikkat  çekerek, “Halk arasında saçkıran-sakalkıran-kılkıran hastalığı olarak bilinen saç, sakal, kaş, kirpik ve hatta diğer vücut kıllarının kısa süre içerisinde aniden dökülmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Genel sağlık durumunu etkilemese de dış görünüş ile ilgili ciddi kaygıya, mutsuzluğa ve strese yol açabilir.  Tek bir alanı tutabileceği gibi birden fazla bölgeyi hatta tüm vücut kıllarını tutabilir. Dünya nüfusunda %0,1 oranında gözlenebilen hastalık erkeklerde kadınlardan daha sık görülür. Sıklıkla 40 yaş altı genç erişkin yaş grubunda görülebilmektedir.”dedi.

Stres ve otoimmün hastalıklar tetikliyor.

Alopesi areatanın nedenlerine de değinen Çapkan, ”Sebepleri arasında genetik, stres, hormonlar, bağışıklık sistemi bozuklukları sayılsa da altta yatan neden tam olarak bilinmemektedir. Otoimmün hastalıklardan olan alopesi areatada gereğinden fazla çalışan savunma hücreleri kendi kıl köklerimizi yabancı kabul edip saldırırlar ve kıllarda-saçlarda dökülmeye sebebiyet verirler.  Ailesinde benzer hastalığı olan bireylerde bu hastalığın görülmesi genetik yatkınlığın da önemli bir role sahip olduğunu göstermektedir. Tiroid hastalıkları, diyabet, vitiligo, b12 vitamini eksikliği, astım, down sendromu gibi durumlara eşlik edebilen hastalık bulaşıcı değildir. Bir veya birden fazla bölgede bozuk para büyüklüğünde yuvarlak-tüysüz bölgelerle karakterizedir, deri yüzeyinde herhangi bir değişiklik gözle görülmez. Sıklıkla saçlı deri etkilenir ancak kaş, kirpik ve hatta vücut kılları da etkilenebilmektedir. Tırnak bozuklukları eşlik edebilmektedir. “ şeklinde konuştu.

Erken ve doğru tedavi önem taşıyor.

Hastalığın seyrinin değişkenliğine dikkat çeken Dr. Onur Çapkan, ”Zaman zaman kendiliğinden dahi iyileşebilen hastalıkta erken ve doğru tedavi ile süreç hızlanmakta ilerlemesinin önüne geçilebilmektedir. Tanı muayene ile direk koyulabilmekle beraber bazen deriden örnek alınmasını gerektirebilir. Doğru tanı ve tedavi planlaması için dermatoloji uzmanına başvurmak gerekir. Hastalığın tedavisi şiddetine göre değişir. Sınırlı hastalıkta deri içerisine enjeksiyonlar, steroidli kremler-losyonlar kullanılabilirken şiddetli hastalıkta duyarlandırıcı tedaviler, fototerapi ve çeşitli tabletler kullanılabilmektedir. Erken ve doğru tedaviyle dökülen saçları azaltmak ve geri getirmek mümkün olabilmektedir.” İfadelerini kullandı.

3 yılı aşmış ve çözüm bulamamış vakalarda ekim ya da dövme ve simülasyon işlemleri yüz güldürüyor.

3 yılı aşmış ve dermatolojik tedavilere cevap vermemiş vakalar için ise ekim ve simülasyon teknikleri gündeme gelirken, konu ile ilgili Trawellmed Saç Kliniği Yöneticisi ve Sağlık Yönetimi Uzmanı Songül Alcı bilinmesi gerekenleri anlattı. Alcı, ”Dermatolojik tedavilerden sonra çözüm bulamamış, 3 yılı aşmış ve hala saç çıkmamış olan saçkıranlarda ekim yapılabiliyor. Gayet de iyi sonuçlar alınabiliyor. Ama öncesinde ekim yapmıyoruz, saçların çıkışını bekliyoruz, çünkü psikolojik kökenli ve dermatologların kendine özel tedavileri var. Fakat hasta beklemek istemiyor o dönemde de rahatsız oluyorsa gerek saç bölgesinde gerekse de sakal bölgesinde simülasyon işlemi ile nokta nokta kıl kökü efekti verilerek sakal ve saç bölgesindeki areatalar kamufle edilebiliyor. İşin sonunda ekim yapılarak çözülebiliyor. Çok yaygın olan areatalarda ekime gidilemiyor, bu gibi durumlarda simülasyona hatta kalıcı dövme uygulamasına gidilebiliyor. Saç ve ten rengine uyumlu, tamamen gözükmeyen şekilde yapılabiliyor. Kimisine tek seans yetebilirken bazı ciltlerde ikinci ve üçüncü seansları yapabiliyoruz. Acısız bir işlemdir. Bir saat içerisinde gerçekleşen işlemlerde, organik boyalar, simülasyonlar cilt altına geliyor ve morarma yapmıyor. Dövmeler daha kalıcı olduğu için, kalıcı bir işlem isteyenler dövme tercih ediyor.” dedi.

 
Arşimed Saç Ekimi Tekniği
 
Duygu Mercan'ın gözü Manukyan'ın tahtında
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Arşimed Saç Ekimi Tekniği
Saç ektirenlerin en çok şikayet ettiği konuların başında gelen alın çizgisinin ...
Akciğer kanseri tedavisinde başarı şansını araştırıyor
Minimal İnvazif cerrahi yöntemler akciğer kanserinde iyileşme süresini kısaltıyor…
Saç kraliçesi Songül Alcı’dan televizyon projesi geliyor
Türkiye’de saç ekimi ve estetik sektörünün köklü isimlerinden İş İnsanı ...
 
Beyin ile kalp arasındaki gizemli iletişim: Kırık Kalp Sendromu
60 yaş üstü kadınlarda duygusal travmalar, yakınını kaybetme travması ...
Kısa boy tarih oluyor
Çocukluk çağında geçirilen hastalıklar, beslenme bozukluğu gibi nedenlerle ...
Ameliyatsız varis tedavilerinde öğle molası konforu
Yaygın olarak görülen varis, özellikle kadınları estetik açıdan olumsuz ...
 
Şebnem Demir ödüllerine bir yenisini daha ekledi.
Tüm global dünyanın girişimcilik konusunda kendisini geliştirmeye çalışırken ...
Bu hastalık çocukları yaz tatiline küstürüyor
Doğumdan itibaren görülmeye başlayan göğüs duvarı bozuklukları (deformiteleri) ...
Pandemide alınan kiloları yarım saatte vermek mümkün mü?
Tüm dünyayı etkisi altına alan Corona yüzünden maddi krizler kadar hepimizi ...
 
Besteleri ile fırtına gibi esiyor
Magazin
Besteleri ile fırtına gibi esiyor
Tuğba Özay'dan Geleneksel Darülaceze Sakinlerine İftar Yemeği
Magazin
Tuğba Özay'dan Geleneksel Darülaceze Sakinlerine İftar Yemeği
Uganda'da Gönül Köprüsü Kuruldu: Kasım Alper Özdemir'in İzleri
Yaşam
Uganda'da Gönül Köprüsü Kuruldu: Kasım Alper Özdemir'in İzleri
Dream Türk TV'de Müzik ve Magazin ''50 Fifty'' ile Renk Buluyor
Magazin
Dream Türk TV'de Müzik ve Magazin ''50 Fifty'' ile Renk Buluyor
Paris Fashion Week'te Pınar Bent Rüzgarı
Moda
Paris Fashion Week'te Pınar Bent Rüzgarı
Hanzade'nin Şaheseri
Müzik
Hanzade'nin Şaheseri
Aveon Global Sigorta Peteği'i Sahnede Sigortaladı
Magazin
Aveon Global Sigorta Peteği'i Sahnede Sigortaladı
Hollanda’nın starlarıyla  şarkı söyleyecek
Müzik
Hollanda’nın starlarıyla şarkı söyleyecek
Depremzedelere umut dolu bir şarkı
Müzik
Depremzedelere umut dolu bir şarkı
Halk ozanından eşine anlamlı hediye
Müzik
Halk ozanından eşine anlamlı hediye
Medya Nefesi
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri