3 Nisan 2019 Çarşamba - 12:04

Yılda 170 Bin Kişiye Kanser Tanısı Konuluyor

İZMİR’de, Kanserle Mücadeleyi Destekleme Derneği Başkanı Mevlüt Yılmaz, Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de yıllık kanser görülme sıklığının erkeklerde 100 binde 280, kadınlarda 100 binde 172 olduğunu belirtti..

Yılda 170 Bin Kişiye Kanser Tanısı Konuluyor

İZMİRde, Kanserle Mücadeleyi Destekleme Derneği Başkanı Mevlüt Yılmaz, Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiyede yıllık kanser görülme sıklığının erkeklerde 100 binde 280, kadınlarda 100 binde 172 olduğunu belirtti. Yılmaz, yılda 170 bin kişiye kanser tanısı konulduğunu, yüzde 60ının tedavi edilebildiğini söyledi.

Hem dünyada hem de Türkiyede nedeni bilinen ölümler sıralamasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci sırada olan kanser hastalığıyla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla 1-7 Nisan arasında etkinlikler düzenlenen Kanser Haftası başladı. İzmirdeki Kanserle Mücadeleyi Destekleme Derneği de, insan hayatını tehdit eden bu hastalığa dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiyede yıllık kanser görülme sıklığının erkeklerde 100 binde 280, kadınlarda 100 binde 172 olduğunu belirten Dernek Başkanı Mevlüt Yılmaz, "Bir yılda 170 bin kişiye kanser tanısı konuluyor. Kanser toplumda çok konuşulmasına karşın iyi bilinmiyor. İyileşme algısı da bu nedenle düşük. Tıp, kanserlerin yüzde 60ını tedavi edebiliyor. Bunlar çok konuşulmuyor. Ölümcül olanlar konuşulduğu için tüm kanserlerin ölümcül olduğu algısı var. Öncelikle kanser dediğimizde tek bir hastalığı değil, birçok farklı hastalığı anlamalıyız. Her organın kanseri ayrı, her kanserin de dokusal tür açısından farklılıkları var" dedi.

KANSER HÜCRELERİ SÜREKLİ ÇOĞALIYOR VE FARKLILAŞIYOR

2000li yıllardan itibaren meme, rahim ağzı, bağırsak, hatta son yıllarda akciğer kanseri gibi sık görülen kanser türlerine bağlı ölüm oranlarında azalma görüldüğünü ifade eden Yılmaz, "Kısmen tarama yöntemlerinin ilerlemesi, erken tanı ve toplum farkındalığın artmasıyla paralel olarak artıyor. Her kanserin nedenine yönelik tedavi geliştirmek gerekiyor. Bazı kanser türleri erken evrede yakalansa bile ölümcül olabiliyor. Tedavisi bulunan bazı kanser türlerinde de kanser hücreleri mutasyon geçirip ilaçlara direnç kazanıyor. Yaşayan ve değişen bir organizma ile karşı karşıyayız. Sürekli çoğalıyor ve farklılaşıyor. Birçok kanser türünde yeni bulunan tedavilere zamanla direnç geliştiği için bir süre sonra etkisiz hale geçebiliyor" diye konuştu.

GENÇLERDE MEME KANSERİNE DİKKAT

Kadın ve erkeklerde görülen kanser türlerinin değişiklik gösterebildiğini söyleyen Yılmaz, "Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer, prostat kanseri ve mesane kanseridir. Kadınlarda en sık görülen kanserler ise meme kanseri, tiroid kanseri ve kolorektal kanseridir. Genç bir nüfusa sahip olduğumuz için meme kanseri gelişmiş ülkelerde 60lı yaşlarda görülürken ülkemizde 50 yaş altında meme kanseri görülme sıklığı dünya ortalamalarının çok üstünde. Zaman içinde kadınlarda sigara içimi arttığı için kadınlarda akciğer kanseri görülme sıklığı artıyor" dedi.

STRES KANSERİ TETİKLİYOR

Kronik stresin kanserleşmeye yol açabildiğini ifade eden Yılmaz, "Kanserli hastalarımızda iflas, yakın kaybı gibi geçirilmiş ağır travmaların hem hastalığın başlamasında hem de seyrinin kötüleşmesinde etkili olduğunu görüyoruz. Travmaları herkesin bağışıklık sistemi aynı şekilde algılamıyor ve tolere edemiyor. Travma nedeniyle bazı insanların bağışıklık sistemleri hasara uğruyor. Bağışıklık sisteminin hasara uğraması sonucu kanserli hücreler tanınamıyor ve yok edilemiyor. Bu durum kanser hücresinin üreyerek çoğalmasına neden oluyor" açıklamasında bulundu.

BİTKİSEL ÜRÜNLER FAYDA YERİNE ZARAR VEREBİLİR

Kanserle Mücadeleyi Destekleme Derneği Başkanı Mevlüt Yılmaz, kanser tedavisi gören birçok hastanın doktoruna danışmadan bitkisel ürünlerden de destek aldığını belirtti. Yılmaz, "Bu da tedavi sırasında birçok yan etkiye neden oluyor. Kanser ilaçları geliştirilirken diğer maddelerle etkileşimlerine bakılıyor. Ama her tür ürünle etkileşimine bakılması mümkün değil. Örneğin uzmanlar greyfurtu, kandaki ilaç düzeyini etkilediği için kemoterapi sırasında kesinlikle önermiyor ve yasaklıyor. Hastaların günlük normal gıdaları dışında hiçbir maddeyi tedaviyle birlikte almasını istemiyoruz. Piyasada kansere faydası olduğu söylenen ürünlerin etkisi kanıtlansaydı ilaç olurlardı. Bizim genel önerimiz, hastaların tedavi sonrasında da kullanacağı alternatif ürünler konusunda hekimlerini bilgilendirmeleri. Çünkü aldıkları bitkisel ürünler fayda yerine zarar bile verebilirler" diye konuştu.

- İzmir Sağlık

 
Terimden ibra krizi yorumu! Hocalığı bırakıp...
 
Kadın 57.bölüm fragmanı ekranda mı? Nezirle ilgili kararı ne olacak?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Terimden ibra krizi yorumu! Hocalığı bırakıp...
Galatasaray teknik direktörü Fatih Terim, Yeni Malatyaspor maçı sonrası ...
Abur Cubur ve Gazlı İçecekler Çocukların Bağışıklığını Zayıflatıyor
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Gül Güner Nar, çocuklarda ...
Guaido’nun dokunulmazlığı kaldırıldı
Venezuela Kurucu Meclisi kendisini ülkenin geçici devlet başkanı ilan ...
 
Kızım 26.bölüm fragmanı çıktı mı? Dostluk bağını tamamen koparacak olay!
Kızım 25.son bölümde; Hastaneden yaptırdığı babalık testinin sonuçlarını ...
Fordun Yeni Oyuncusu: 2019 Kuga
CARMEDYA – Ford, SUV segmentinde başarılı işler çıkaran modelini yeniledi. ...
Suriye’nin kuzeyinde etkili olan sel 40 bin insanı etkiledi
Suriyenin kuzeyinde etkili olan sel bölgedeki kamplarda yaşayan 40 bin insanı olumsuz etkiledi.
 
Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz 132.bölüm fragmanı çıktı mı? Nefes kesen olay!
Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz son bölümde; İlyas, Akifi ortadan kaldırmaya ...
19 Mayıs Belediye Başkanından Skandal Sözler: Bundan Sonra Oyu Veren Hizmeti Önce Alacak
Resmi olmayan sonuçlara göre seçimi kazanan Samsun’un 19 Mayıs ilçesi ...
Bazı kimyasalların ithalatında tarife kontenjanı esasları düzenlendi
Sanayide ham madde veya ara mal olarak kullanılan bazı kimyasalların ithalatı ...
 
Güçlü Sesi ve Güzelliğiyle Tahtın Tek Sahibesi: Deniz Tan
Müzik
Güçlü Sesi ve Güzelliğiyle Tahtın Tek Sahibesi: Deniz Tan
Pamuk Pars'tan Sosyal Medya Paylaşımı
Magazin
Pamuk Pars'tan Sosyal Medya Paylaşımı
Sercan Mir'den Yeni Klip
Magazin
Sercan Mir'den Yeni Klip
Kasım Alper Özdemir’den Çad’a Uzanan İyilik Eli
Yaşam
Kasım Alper Özdemir’den Çad’a Uzanan İyilik Eli
Ataşehir The Meat İstanbul’da Yalvaç Grup’un İftar Daveti: Sanat, İş ve Medya Dünyasından Seçkin İsimler Bir Araya Geldi
Magazin
Ataşehir The Meat İstanbul’da Yalvaç Grup’un İftar Daveti: Sanat, İş ve Medya Dünyasından Seçkin İsimler Bir Araya Geldi
İsmail Özen'den Yeni Hit: 'Vay Başıma Gelenler' Dijital Platformlarda!
Müzik
İsmail Özen'den Yeni Hit: "Vay Başıma Gelenler" Dijital Platformlarda!
Güzellik Dünyasında Yeni Bir Dönem: New Secret Cosmetic’ten Büyük Atılım!
Magazin
Güzellik Dünyasında Yeni Bir Dönem: New Secret Cosmetic’ten Büyük Atılım!
Pop Müziğin Yükselen Yıldızı Yeliz Akyol'dan Yeni Hit: 'Dört Duvar''
Müzik
Pop Müziğin Yükselen Yıldızı Yeliz Akyol'dan Yeni Hit: 'Dört Duvar''
Arif Selçuk, ''Yalı Çapkını'' Dizisine Cengiz Karakteriyle Renk Kattı!
Multimedya
Arif Selçuk, ''Yalı Çapkını'' Dizisine Cengiz Karakteriyle Renk Kattı!
Tyla Angelis Yeni Şubesini Beylikdüzü'nde Açıyor
Sağlık
Tyla Angelis Yeni Şubesini Beylikdüzü'nde Açıyor
Medya Nefesi
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri