Barkod, Demans Hastalarını Korumanın Bir Yolu Olabilir Mi?

22 Mayıs 2019 Çarşamba   07:05

Japonyada gelişigüzel sene binlerce demans hastası kayboluyor, yüzlercesi ise sağlıklı bulunamıyor.

Japonya hayattaki en buğulanmış nüfusa eş ülke, fakat ülkedeki doğacak uygulayım bilimi yardımıyla demans rahatsızlığına yakalananlar emin birlikte halde yaşayabiliyor.

Matsudoda canlı Bayan Itou derece olanlar.

İlk kat kaybolduğunda, oğlu çoğunlukla gittiği yerlerde aradı onu.

Bayan Itou yürümeyi sevilmiş olduğu ve birlikte ayda yüzlerce kilometre yürüyebildiği düşüncesince bu havadan birlikte iş değildi.

O su eve döndü, fakat bu tarihten sonra, demans rahatsızlığı da ilerledikçe, 4 kat elan kayboldu.

Nobel ödüllü bilgelik insanı Randy Schekman düşüncesince demans hastası birine bakmanın stresi ecnebi değil. Schekmanın eşi, yaşamını kaybetmeden evvel Parkinson ve demans rahatsızlıklarına yakalanmıştı.

Japonyada gözyaşı almanın geleceğiyle ait birlikte görüşmede bana, "Sürekli iş biçiminde olmanız gerekiyor" diyor.

"Eşimin demans rahatsızlığı ilerledikçe, dışarıya çıktığımızda onu birlikte tane başına wcye gönderemez olmuştum. Lavaboya gider, kapıyı kilitler, sonradan da açamazdı. Kadınlar tuvaletinde kilitlenmiş kalırdı."

Profesör Schekman, demans rahatsızlığına yakalanan insan sayısının artmasıyla, bu durumun yanı esna getireceği sonuçların, hava değişikliğine benzeşim birlikte krize dönüşeceğini kestirim ediyor. Bunu ise, demans hastalarına bakanların üstündeki yüke ve sevdiklerine beslemek düşüncesince işten ayrılan bu eşhas dolayısıyla oluşan kazançlı kayba dayandırıyor.

Profesör Schekman, Parkinson hastalığının arkasındaki sebepleri çözebilmek düşüncesince evren çapındaki bilgelik insanlarından oluşan ekiplerle yürüteceği 10 salname birlikte projeye doğmak üzere.

Projenin bilyon dolarlık bütçesi Googleın kurucularından Sergey Brin çeşidinden karşılanacak.

Demans hastalarının bakımına müteveccih toy çözümlerJaponyada, Bayan Itou derece kişiler, bellek yitirilmesine ve denetleme altında olma ihtiyacına müteveccih toy tatbik analizör uyguluyorlar.

Yerel yönetimler, demans hastalarına ve onların bakıcılarına takabilecekleri kartlar veriyor. Bu kartlarda, kurnaz telefonlarla okunabilen, barkoda benzeşim QR kodları oluyor.

Barkodlar, akıbet dü kat kaybolduğunda Bayan Itounun eve dönmesine iane etti.

Barkod fikrini bulanlardan bir tanesi bulunan Haruo Hidaka, onu yetiştiren büyükannesinin demans hastalığından çektiklerini görür görmez aklına bu fikrin geldiğini söylüyor.

Bu düşünceye o denli aşkın kani ki, kadrosu prototipini ürettikten sonra, Japonyadaki 630 kent ve kasabaya satışını hazırlamaya şahsen şahıs gitmiş.

Fikir başarıya kazanmış ve çalışmış olduğu ortaklık Japon ispençiyari firması Toho Holding çeşidinden satın alınmış.

Yalnız ölümlerle mücadele

Bu, Japonyadaki esas sorunlardan biri. Matsudonun yanı esna öteki şehirlerin de ele alması müstelzim birlikte sorun.

Yağmurlu birlikte Cuma haset öğlen vakti vakti… Matsudoda canlı 10 kişi, turuncu renkte yelekler giyerek, kentte dolaşmaya çıkmaya hazırlanıyorlar.

Gönüllüler, demans rahatsızlığına bağlı farkındalık gerçekleştirmek düşüncesince ev bark çapında planlı birlikte programın binlerce katılımcısından yalnızca bazıları.

Bugün, gözyaşı almış insanların birlikte araya gelerek, öğlen vakti yemeği yiyebilecekleri ve lakırtı edebilecekleri birlikte kafenin reklam broşürünü bozmak düşüncesince bap kapı gezecekler.

Broşürleri dağıtırken, ayrımsız sürede postayla mevrut zarfların baygın olması derece o evde problemlerin bulunduğunu yayınlayan işaretleri arayacaklar.

Bu, o evde canlı bireyin esenlik sorunları yaşadığını, ayrıca cansız fark olabileceğini gösterebilir.

Manami Yoshii, "Birini ayraç etmemek gerek, fakat gene de hakeza birlikte vaziyeti doğrudan yakalamak mümkün" diyor.

"Posta kutularına risale koyarak, su kutularının baş döndürücü dolup dolmadığını anlayabiliyoruz. Böylece, evde canlı insana birlikte bilinçlilik olup olmadığını idrak etmek da olabilir oluyor."

Kafelerde deste kurmak

Matsudodaki bu çeşit kafelerden birisini işleten Akiko Saitoya göre, QR kodlarındaki gelişmeler işe gece kuşu da çözümün tamamını oluşturmuyorlar.

20 insan öğlen vakti yemeklerinin tadını çıkarırken, "Bu günlerde andıran komşularımızla bulunan ilişkilerimiz zayıflıyor" diyor.

"Sosyal paylaşım siteleri derece şeyler üstünden deste kuruyoruz, fakat birlikte sıkıntı yerinde yada bambaşka durumlarda, şahısların birbirlerine iane edebilmeleri düşüncesince birbirleriyle alım satım kurabilecekleri ortamlar peyda etmek giderek ehemmiyet kazanacak."

Çoğu ülkede muhtemel dirim süresi uzadıkça gelecekteki on senelerde kısıtlama hastalığından muzdarip şahısların iri ölçekte sayısının çoğalması bekleniyor.

Hızlı birlikte halde yaşlanan Japonyada mevcut çözümler, öteki devletlerde de kopyalanıyor ve elan da yayılacak derece görünüyor.

Bu habere, Tamasin Ford ve Erica Symonds da ulama sağladılar. İçerik, Nobel Media AB ve BBC çeşidinden kuma üretildi. Japonya, Sağlık BBC
#TR_Slot_200_1, #TR_Slot_200_2 { font-family: "Roboto",?sans-serif !important; font-style: alışılagelen !important; font-weight: bold; font-siz: 100%; }



Sayfa Adresi: http://www.medyanefesi.com/haber/Barkod-Demans-Hastalarini-Korumanin-Bir-Yolu-Olabilir-Mi/5844