7 Mart 2021 Pazar - 15:43

Seyfi Dursunoğlu'nun vasiyeti geçerlidir!

Merhum sanatçı Seyfi Dursunoğlu’nun vasiyetnamesine yeğenleri tarafından yapılan itiraz sonrasında miras konusu ve mirasçıların hakları da gündeme geldi. 

Seyfi Dursunoğlu nun vasiyeti geçerlidir!

Vasiyetnameye kimler, hangi durumlarda itiraz edebilir, kimler itiraz etme hakkına sahiptir gibi pek çok soru merak konusu oldu. Ticaret Hukuku Uzmanı Avukat Şeyma Baykal, miras davalarına ilişkin bilinmeyenleri anlattı.

İŞTE MİRAS DAVASINA İLİŞKİN AYRINTILAR:

Seyfi Dursunoğlu’nun sağlık raporu aldıktan sonra; 2 tanıkla birlikte noter huzurunda mirasını Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğine bırakmasının ardından yeğenlerinin vasiyete yaptığı itiraz sonrasında miras davasına ilişkin pek çok soru gündeme geldi.

“YEĞENLER SAKLI PAYLI MİRASÇI DEĞİLDİR; BU NEDENLE HAK İDDİA EDEMEZLER”

Vasiyetnamenin düzenlenmesinin, hangi koşullarda geçerli olacağının ve hangi durumlarda iptale tabi olacağının kanunda ve Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarda açıkça belirtildiğini belirten Avukat Şeyma Baykal, yeğenlerin Türk Medeni Kanunu’nun 506. maddesinde belirtilen saklı paylı mirasçılardan olmamaları sebebiyle mirastan hak iddia edemeyeceklerini belirtti.

“YAŞLI KİŞİLERİN YAPTIKLARI İŞLEMLER SIRASINDA DOKTOR VEYA HEYET RAPORU ALMALARI ZORUNLU DEĞİL”

Sanatçı Seyfi Dursunoğlu’nun iptali istenen vasiyetnamesinde bir noksanlık bulunmadığının ve iptal isteminin yerinde olmadığının altını çizen Baykal “Yeğenlerin, tanıkların yaşlı olması ve bir dernek çalışanının orada bulunması sebebiyle vasiyetnamenin iptalini talep etmeleri de hukuki dayanaktan yoksundur. Çünkü yasalarımızda yaşlı kişilerin yaptıkları hukuki işlemler sırasında doktor ve heyet raporu alınmasını zorunlu kılan bir hüküm mevcut değildir. İlgilinin yaşlılık, hastalık veya dış görünüşü itibariyle yeteneğinden şüphe edilmesi halinde rapor talep edilebilir. Ama tanıklara ait bir raporun bulunmaması resmi vasiyetnameyi geçersiz hale getirmez. Yanlarında dernek çalışanının bulunmasının bir iptal sebebi teşkil edebilmesi için de yanılma, aldatma, korkutma gibi iradeyi sakatlayan hallerin bulunası gerekmektedir ancak miras bırakan yanıldığını veya aldatıldığını öğrendiği ya da korkutma veya zorlamanın etkisinden kurtulduğu günden başlayarak bir yıl içinde tasarruftan dönmediği takdirde tasarruf geçerli sayılır” dedi.

Mirasçıların ve lehine vasiyet yapılan ilgililerin vasiyetnamenin iptali davasını açabileceğini belirten Şeyma Baykal “Mahkemenin vermiş olduğu gerekçeli karar, taraflara tebliğ edilecek ve yasal itiraz süresinde istinafa başvurulmaz ise karara kesinleşme şerhi konularak kararın kesinleştiği tasdik olunacaktır. Vasiyetnamenin açılması tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde vasiyetnamenin iptali davası açılabilecektir. Miras bırakanın vasiyetname düzenlediği tarihte irade yokluğunda olması, kanunda belirtilen şekil şartına uygun olmaması, ahlaka uygun şart olmaması ve anlaşılır nitelikte olmaması halinde vasiyetnamenin geçersiz olduğunu belirterek vasiyetnamenin iptali davası açılabilir” dedi.

 
Dizilerdeki kadın prototipleri cinsiyet eşitliğinin önündeki büyük engellerden bir tanesidir!
 
Tuğba Ünal'ın 1 milyon mutluluğu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Besteleri ile fırtına gibi esiyor
Magazin
Besteleri ile fırtına gibi esiyor
Tuğba Özay'dan Geleneksel Darülaceze Sakinlerine İftar Yemeği
Magazin
Tuğba Özay'dan Geleneksel Darülaceze Sakinlerine İftar Yemeği
Uganda'da Gönül Köprüsü Kuruldu: Kasım Alper Özdemir'in İzleri
Yaşam
Uganda'da Gönül Köprüsü Kuruldu: Kasım Alper Özdemir'in İzleri
Dream Türk TV'de Müzik ve Magazin ''50 Fifty'' ile Renk Buluyor
Magazin
Dream Türk TV'de Müzik ve Magazin ''50 Fifty'' ile Renk Buluyor
Paris Fashion Week'te Pınar Bent Rüzgarı
Moda
Paris Fashion Week'te Pınar Bent Rüzgarı
Hanzade'nin Şaheseri
Müzik
Hanzade'nin Şaheseri
Aveon Global Sigorta Peteği'i Sahnede Sigortaladı
Magazin
Aveon Global Sigorta Peteği'i Sahnede Sigortaladı
Hollanda’nın starlarıyla  şarkı söyleyecek
Müzik
Hollanda’nın starlarıyla şarkı söyleyecek
Depremzedelere umut dolu bir şarkı
Müzik
Depremzedelere umut dolu bir şarkı
Halk ozanından eşine anlamlı hediye
Müzik
Halk ozanından eşine anlamlı hediye
Medya Nefesi
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri