1 Nisan 2019 Pazartesi - 16:22

Kanser hastalığı nedir? Kanser belirtileri nelerdir?

Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara denir. Genel anlamda ise kanser vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100den fazla hastalık grubudur.

Kanser hastalığı nedir? Kanser belirtileri nelerdir?

Vücudumuzdaki sağlıklı hücreler bölünebilme yeteneğine sahiptirler. Ancak, kas ve sinir hücrelerinde bu özellik bulunmaz. Ölen hücrelerin yenilenmesi ve yaralanan dokuların onarılması amacıyla bu yeteneklerini  kullanırlar. Fakat hücrelerin bu yetenekleri sınırlıdır, sonsuz bölünemezler. Her hücrenin hayatı boyunca belli bir bölünebilme sayısı vardır. Sağlıklı bir hücre ne kadar bölüneceğini bilir ve gerektiğinde ölmesini de bilir. Buna hücrenin programlı ölümü denir. Normalde vücudun sağlıklı ve düzgün çalışması için hücrelerin büyümesi, bölünmesi ve daha çok hücre üretmesine gereksinim vardır. Bazen buna rağmen süreç doğru yoldan sapar, yeni hücrelere gerek olmadan hücreler bölünmeye devam eder. Bilincini kaybetmiş kanser hücreleri, kontrolsüz bölünmeye başlar ve çoğalırlar. Fazla hücrelerin kütleleri bir büyüklük veya tümör oluştururlar.
Kanser hücreleri birikerek tümörleri oluştururlar. Tümörler iyi huylu veya kötü huylu olabilirler. İyi huylu tümörler kanser değildir. Bunlar sıklıkla alınırlar ve çoğu zaman tekrarlamazlar. İyi huylu tümörlerdeki hücreler vücudun diğer taraflarına yayılmazlar. En önemlisi iyi huylu tümörler nadiren hayatı tehdit ederler. Kötü huylu tümörler kanserdir. Kötü huylu tümörlerdeki hücreler anormaldirler ve kontrolsüz ve düzensiz bölünürler. Bu tümörler normal dokuları sıkıştırabilirler, içine sızabilirler ya da tahrip edebilirler. Eğer kanser hücreleri oluştukları tümörden ayrılırsa, kan ya da lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine gidebilirler. Gittikleri yerlerde tümör kolonileri oluşturur ve büyümeye devam ederler. Kanserin bu şekilde vücudun diğer bölgelerine yayılması olayına metastaz adı verilir.

Modern tıptaki gelişmelere rağmen, dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer almasından dolayı kanser önemli bir sağlık sorunudur. Tanısı ve tedavisi farklı uzmanlık dallarının işbirliğini gerektirmektedir. Kanserde erken teşhis önemlidir.

Kanser beraberinde taşıdığı fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra sosyal, maddi ve manevi yönleri ile mücadelesi zor bir hastalıktır.

Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak Kanserden korunma kanserin tedavisinden daha önemli bir husustur.
Teknolojinin ve tıbbın ilerlemesi ile elde edilen sonuçlar daha etkin kullanılması ve halkı bilgilendirme-bilinçlendirme- farkındalık kazandırma çalışmalarına yoğunluk verilmesi nedeniyle, dünyada olduğu gibi ülkemizde de her yıl düzenlenmekte olan “1- 7 Nisan Kanser Haftası” kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır.
 
Kanser Belirtileri Nelerdir?

Açıklanamayan kilo kaybı, ateş, halsizlik, ağrı, memede veya vücutta hissedilen kitleler, cilt değişiklikleri,kanama,dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik, ben ve siğillerdeki değişiklikler.
 
Kanserin Nedenleri Nelerdir?

Kanserin sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Kanser %90 çevresel, %10 oranında ise; genetik faktörlere bağlı oluşmakta çevresel faktörler arasında da Tütün, Alkol, Obezite ve Enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır. Kanserden ölümlerin yaklaşık üçte biri; başlıca beş davranışsal ve beslenme ile ilgili risk faktörlerinden kaynaklanmaktadır: fazla kilolu ya da şişman (obez) olma, meyve ve sebzeyi az tüketme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımı. Tütün kullanımı kanser için en önemli risk faktörüdür ve kanser ölümlerinin yaklaşık %22’sinden sorumludur.

Kanser hastalığı için iki grup risk faktörü vardır. Bunlar değiştirilebilir faktörler ve değiştirilemeyen faktörlerdir. Değiştirilemeyen faktörler yaş, cinsiyet ve aile öyküsüdür. Değiştirilebilir faktörler ise çevresel etkenlerdir. Bunlar:  

1. Sigara ve alkol kullanımı,
2. Radyasyona maruz kalma,
3. Bazı virüsler,
4. Kötü beslenme alışkanlığı,
5. Gıdalardaki katkı maddeleri,
6. Uzun süre güneş ışığına maruz kalma,
7. Aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma,
8. Bazı kimyasal maddeler (katran, benzin, boya maddeleri, asbest vb.),
9. Hava kirliliği,


Bu risk faktörlerinden biri veya daha fazlasına maruz kalmak bu kişide kesin kanser gelişeceğini göstermez, ama kansere yakalanma ihtimalini arttırır. Bazı insanlar birçok risk faktörü bulundurmasına rağmen yaşamı boyunca hiç kansere yakalanmazken, kanser tanısı konulan bazı hastalarda ise hiçbir risk faktörüne rastlanmayabilir. 

Sık Görülen Kanser Türleri Nelerdir?

Kanser tiplerinin görülme sıklığı açısından kadın ve erkekler farklılık göstermektedir.  Coğrafi bölgelere ve ırka göre de kanser sıklığı farklılıklar gösterir. Türkiyede erkeklerde en sık akciğer, prostat, kalın bağırsak,mesane,mide, kadınlarda ise; meme, tiroid, kalın bağırsak, rahim, akciğer, yumurtalık,rahim ağzı kanserleri takip etmektedir.
Son yirmi-otuz yıl içinde, ortalama ömrün uzamasıyla nüfusun içindeki yaşlı sayısının artmasına, aynı zamanda da sigara içenlerin çok sayısında artış olmasına bağlı olarak, kanser hastalıklarının sayısında gözle görülür bir artma olmuştur. Kadınlarda sigara kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak akciğer kanseri sıklığı meme kanserine yaklaşmaktadır.


Kanser Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanserde yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri cerrahi, radyoterapi ve kemoterapidir. Daha az sıklıkla hormon tedavileri, biyolojik tedavi yöntemleri ve hedefe yönelik tedaviler kullanılır. Bu tedavi yöntemleri tek başına veya birlikte uygulanmaktadır. 
Pek çok deneysel tedavi yöntemi klinik çalışmalarla test edilmektedir. Kanser tedavisi giderek daha çok özel uzmanlık gerektirir hale gelmektedir, tedavi genellikle medikal onkoloji uzmanı tarafından yönlendirilen bir ekiple yürütülmektedir.

Kanserden Korunmaya Yönelik Önlemler Nelerdir?
Kanserden korunma kanserin tedavisinden daha önemli bir husustur. Günümüzde kanserin %30-50’si önlenebilir. Bu, risk faktörlerinden kaçınma ve mevcut kanıta dayalı önleme stratejilerini uygulama yoluyla başarılabilir. Birçok kanserin iyileşme olasılığı, erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse yüksektir.
Kanserden korumaya yönelik önlemler şu şekilde sıralanabilir:
-Sigara başta olmak üzere tütün ürünlerinin hiçbirini kullanmamak
-Pasif içici olmama, dumansız alanlar oluşturma
-Sağlıklı (normal) kiloya ulaşmak ve bunu korumak
-Yeterli ve dengeli (sağlıklı) beslenmek
-Yeterli düzeyde fiziksel aktivite yapmak
-Alkollü içeceklerden uzak durmak
-Güneş ışınlarına fazla maruz kalmamak, dik geldiği zamanlarda uzak durmak ve koruyucu önlemler almak
-Çalışma ortamlarında kansere neden olabilecek maddelere karşı kaynağında koruyucu önlemler almak
-Belirli yaş gruplarında kanser taramalarını yaptırmak:Kanserlere erken tanı konması halinde, kansere bağlı ölümlerin azaltılması mümkündür. Bu bağlamda kalın bağırsak kanseri, cilt kanseri, kadınlarda rahim ağzı kanseri ve meme kanseri ile erkeklerde prostat kanserine erken tanı koymak mümkündür. Ülkemizde kalın bağırsak, meme ve rahim ağzı kanseri için T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen kanser tarama programları mevcuttur. Bu tarama programları şöyledir:
Kadınlarda meme kanseri tarama programı kapsamında;
• Ayda bir kendi kendine meme muayenesi (KKMM) yapması için danışmanlığın verilmesi
• Yılda bir klinik meme muayenesi
• 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi,
Kadınlarda serviks kanseri tarama programı kapsamında;
• 30-65 yaş aralığındaki kadınlardan 5 yılda bir smear ve HPV -DNA testi yapılması
Kadın ve erkeklerde kolorektal kanser taramaları;
• 50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlarda 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yapılması,
• 50-70 yaş arasında 10 yılda bir Kolonoskopi yapılmaktadır.

 
Cezaevinde Olan Muhtar Adayı, En Fazla Oyu Aldı
 
Hamastan Türkiyedeki seçimlere ilişkin açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cezaevinde Olan Muhtar Adayı, En Fazla Oyu Aldı
İzmir’in Ödemiş ilçesinde 10 Mart günü düzenlenen operasyon kapsamında ...
Milyonlarca katılımcıyla kodlama kültürü oluşturuluyor
AB Kod Haftasına (Codeweek), erken yaşlardan itibaren çocukların kodlama ...
ABden yerel seçim açıklaması
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, Türkiyede yerel ...
 
İşçiler, 1987 Yılının Gazetesine Sarılmış Kutuda İnsan Kafatası ve Kemikleri Buldu!
Adana’da, bir kişinin yeni satın aldığı evde tadilat yapan işçiler, 1987 ...
AK Partili Saklı: Şemdinlide huzur kazandı
HAKKARİnin Şemdinli ilçesinde seçimi kazanan AK Partili Tahir Saklı, "Bugün ...
Erken Evredeki Meme, Bağırsak, Rahim Ağzı Kanserleri Tedavi Edilebiliyor"
Trakya Üniversitesi TÜ Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı ...
 
Milletvekilliğinden belediye başkanlığına geçtiler
Resmi olmayan sonuçlara göre yerel seçim yarışına TBMMden katılan 19 milletvekilinden ...
Emekliye Çifte Zam Geliyor
12 milyondan fazla emekli bu yaz iki ayrı ikramiye ile 2 bin lirayı hesabında ...
Karate Milli Takımımız tarih yazdı!
İspanya’daki 54. Avrupa Büyükler Karate Şampiyonası’na 18 ...
 
Güçlü Sesi ve Güzelliğiyle Tahtın Tek Sahibesi: Deniz Tan
Müzik
Güçlü Sesi ve Güzelliğiyle Tahtın Tek Sahibesi: Deniz Tan
Pamuk Pars'tan Sosyal Medya Paylaşımı
Magazin
Pamuk Pars'tan Sosyal Medya Paylaşımı
Sercan Mir'den Yeni Klip
Magazin
Sercan Mir'den Yeni Klip
Kasım Alper Özdemir’den Çad’a Uzanan İyilik Eli
Yaşam
Kasım Alper Özdemir’den Çad’a Uzanan İyilik Eli
Ataşehir The Meat İstanbul’da Yalvaç Grup’un İftar Daveti: Sanat, İş ve Medya Dünyasından Seçkin İsimler Bir Araya Geldi
Magazin
Ataşehir The Meat İstanbul’da Yalvaç Grup’un İftar Daveti: Sanat, İş ve Medya Dünyasından Seçkin İsimler Bir Araya Geldi
İsmail Özen'den Yeni Hit: 'Vay Başıma Gelenler' Dijital Platformlarda!
Müzik
İsmail Özen'den Yeni Hit: "Vay Başıma Gelenler" Dijital Platformlarda!
Güzellik Dünyasında Yeni Bir Dönem: New Secret Cosmetic’ten Büyük Atılım!
Magazin
Güzellik Dünyasında Yeni Bir Dönem: New Secret Cosmetic’ten Büyük Atılım!
Pop Müziğin Yükselen Yıldızı Yeliz Akyol'dan Yeni Hit: 'Dört Duvar''
Müzik
Pop Müziğin Yükselen Yıldızı Yeliz Akyol'dan Yeni Hit: 'Dört Duvar''
Arif Selçuk, ''Yalı Çapkını'' Dizisine Cengiz Karakteriyle Renk Kattı!
Multimedya
Arif Selçuk, ''Yalı Çapkını'' Dizisine Cengiz Karakteriyle Renk Kattı!
Tyla Angelis Yeni Şubesini Beylikdüzü'nde Açıyor
Sağlık
Tyla Angelis Yeni Şubesini Beylikdüzü'nde Açıyor
Medya Nefesi
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri